Uppfödarhandboken

Färdigheter och träning

Färdigheterna

På Howrse finns det sex olika färdigheter:

 • uthållighet
 • snabbhet
 • dressyr
 • galopp
 • trav
 • hoppning

De maximala färdigheter som en häst kan uppnå under sin livstid, genom de aktiviteter som du får den att utföra, avgörs vid födelsen utifrån ras och förfäder. De varierar därför från individ till individ även inom samma ras. Men logiken säger ju att en travare aldrig kan bli en champion i slätlopp! Eftersom en hästs potential inte kan utökas oändligt, kommer det en tid när din häst inte längre kommer att göra framsteg. Det är upp till dig att utveckla din hästs färdigheter fullt ut!

Det finns tre huvudsakliga sätt att utveckla din hästs färdigheter på:

 • ridturer
 • träning
 • tävlingar

Ha koll på din hästs hälsa. Om du tränar den eller tar ridturer eller går med i tävlingar och den inte har 100% hälsa får den inte maximalt antal färdighetspoäng. Om din häst inte får maximal färdighet kan den inte få igen det senare.

Dessutom finns det två andra sätt att förbättra färdigheter på:

 • Lekar när fölet är mellan 8 och 16 månader gammalt. Du kan få upp till 60 färdighetspoäng genom att leka lekar med ett föl.
 • Uppdrag från det att hästen är 2 år gammal. De gör att du förlorar 30% energi. Förbättringen av färdigheter beror på kvaliteten på uppdragen i ridcentret där din häst är inackorderad. Uppdrag gör det möjligt för en häst eller ponny att samla färdighetspoäng i två av dess färdigheter med högst potential. Observera att färdigheterna som fås genom uppdrag slutar att öka när din häst fyller 25 år!

När du har slutfört utvecklingen av en hästs färdighet visas nämnda färdighet i fetstil i hästens genetiska potential. Att slutföra utvecklingen innebär att avsluta träning och ridturer och få hästen att skaffa sig alla färdigheter som är möjliga i tävlingar.

Träning

Träningen startar vid 1 år och 6 månader för ridturer. Det finns 2 typer av ridturer: skogsturer and bergsturer. Var och en av dem utvecklar specifika färdigheter:

 • Skogsturer utvecklar dressyr, galopp och hoppning
 • Bergsturer utvecklar uthållighet, snabbhet och trav

Du kommer att se stjärnorna i färdighetsrutan (mitt på din hästs sida) fyllas i successivt. Notera att färdigheterna är begränsade och efter en viss tid kommer din häst inte längre få mer färdigheter genom ridturer.

Din häst kan börja träna på riktigt när den är 2 år. Varje färdighet kräver anpassad träning. Varje träning tar 3 timmar. Du kan kombinera flera olika träningstyper under hästens dag. Kontrollera dock alltid dess energinivå och vad klockan är i dess historik, så att den får tillräckligt med vila. Kom ihåg att du måste lägga den till sängs senast kl. 22:00!

När hästen blir 5 år gammal kan du rida på stranden. Dessa är speciella turer under vilka du kan ändra fördelningen av din hästs färdigheter genom att överföra dem från en färdighet till en annan. Ju längre tur, desto högre färdighetsöverföring. Obs! Överföringen är begränsad och motsvarar 2.5% av den genetiska potentialen för hästen.

Kom ihåg, om din hästs moral inte är på 100 när den tar en ridtur på stranden, kommer överförandet av färdigheter att vara lägre än det optimala och för alltid förlorat.

Bonusar

Bonusar visas i en ruta på sidan för din häst. De är poäng som läggs till färdigheterna, men ska inte förväxlas med färdigheter. De kan göra skillnad i tävlingsresultaten, men räknas inte med i minimikraven för att delta i tävlingar.

De kan förknippas med:

 • på ridcentret där hästen är inackorderad efter dess prestige
 • med diverse föremål köpta från butiken, på Svarta marknaden eller hittade av dina hästar under aktiviteter

De visas också med ett + tecken framför sig när du svävar med muspekaren över rutan med färdigheter.